Van die nutteloze regeltjes

"Dit jaar hebben we iets anders op het toernooi. Een Brazilian jiu-jitsu-partij. Uit Italië komt Ivan Tommasetti, hij staat tegen een jongen van Team Schreiber uit Wormer. Dus dat wordt wat. Ivan doet niet alleen BJJ, maar ook MMA, judo, sambo, noem maar op, en op hoog niveau ook. De partij begint precies om drie uur. Wie er niet tegen kan, kan dan even een broodje kroket gaan eten.

De dag ervoor geeft Ivan bij ons een seminar. Duncan Smit regelt dat, dus bij hem kan je je aanmelden. Dat kost geloof ik 20 euro, dus als er twintig komen, dan heeft Ivan zijn ticket er al uit. We houden het wel betaalbaar." 

Paard achter de wagen

 "Wij doen mee met Schoolkarate.nl. Dat is een initiatief van Ruud Muller uit Leidschendam. Appie had het op Facebook gezien. Ik vond het meteen een goed idee."  Het werkt als volgt. Een school neemt contact op met Schoolkarate.nl en Muller zoekt dan een dojo bij hun in de buurt. Dan gaat de school met de dojo overleggen. De ene school wil alleen een lesje. De andere een combinatie met de gymlessen. Of karate in plaats van de gymlessen. Dat Schoolkarate-project heeft zich razendsnel ontwikkeld. De ene na de andere dojo sloot zich erbij aan. Zo zie je, we zitten allemaal op ons eigen eilandje maar we kunnen wel samenwerken. De International Budokai is hier ook blij mee. We hopen dat er ook judo en Brazilian Jiu Jitsu bij komt. Als de kinderen niet naar de dojo komen, dan gaat de dojo naar de kinderen." 

Naar Hongarije

“Ik ben net terug uit Hongarije. Daar hielden ze een winterkamp dat geen winterkamp was, alleen een kamp in de winter. Voor hun was het de afsluiting van het jaar, van alle sporten, maar het kyokushinkai karate had de boventoon. Iedereen die bij de sporten betrokken was er, van de motorcrossers, de mensen die schoonmaakten tot aan de burgemeester. Degenen die wat voor de sport gedaan hadden kregen een vaas. Een beker, maar dan handgemaakt van keramiek met daarop schilderwerk. Allemaal handwerk. Het ingebonden certificaat ook.”

Van Groningen naar Letland

 “Het Katsu Gala is zoals een karategala hoort te zijn. Gewoon en gezellig. Alles klopt. Je mag als vechter je eigen muziek meenemen, dat vinden die jongens en meisjes leuk.  Dat hebben ze in Winsum goed gezien. Het gaat er gemoedelijk aan toe, al zou je dat niet verwachten van het noorden. Ze zijn het Brabant van het Noorden. Misschien ben ik erbij, maar waarschijnlijk zit ik in Riga, in Letland. Daar wordt op 23 november een nieuwe Kamakura dojo geopend. Edmund Kirsis gaat het daar doen.”

Allemaal slachtoffers

"Bootcamp? Krav Maga, of drukpunten? Het is helemaal niks. Allemaal tai bo-achtige hypes. Het is commerciële troep. Ze blijven verzinnen. In Amerika zijn er duizenden mensen die in drukpunten geloven. Het is een heel groot land, waar de domste mensen wonen die er bestaan. Kijk, als je met een meter pleister langs de deur gaat, is er altijd wel iemand die die meter koopt. En in Amerika zijn nou eenmaal veel deuren."