Je moet het snappen

"Iedereen in de vechtsport heeft leiding nodig. Geen een uitgezonderd. Wie aan mij leiding geeft? Niemand. Alleen mijn ervaring."
"Als je geluk hebt, kom je mensen tegen waar je iets van kunt leren. Die kennis moet je opzuigen en dan ben je klaar om weer verder te gaan. Maar wat je ook leert en wat je ook doet, in het karate is het zo dat je het moet snappen. Wanneer ik les geef, moeten ze het snappen. Kijken, doen. Zelf zoeken naar het waarom van iets. Opletten is één. Nadoen is twee. En blijven luisteren is drie. Waarom dit of dat zo moet, hoef je mij niet te vragen. Daar geef ik weinig antwoord op. Ik stuur je wel in de goede richting, en dan moet je het zelf ontdekken."

"Talent helpt je daar niet bij, maar het is wel gemakkelijk. Dat betekent alleen dat je geen moeite hoeft te doen. Het gaat eigenlijk te gemakkelijk. Talent maakt lui. Dat is een verkeerde mentaliteit. In het Oostblok hebben ze de mentaliteit wie wij hier vroeger hadden, maar niet de kennis. Wanneer je die kennis over kunt brengen en ze snappen het, dan heb je Ghita, de K1 kampioen."

"Ik heb liever een leerling zonder talent, want daar kan ik veel energie in stoppen en als hij het eenmaal weet dan vergeet hij het niet meer. Voor die leerling is het fijn, talent. Verder niet."