IBK 5 - Bloed, zweet en monsters

"De IBK, dat is de IBK. Ben je life time member, dan hoor je er voor de rest van je leven bij. Life member, dat zegt het al. Het is dus niet zo, dat eentje iemand anders tot 'expelled' kan verklaren. Hoezo: verbannen?"


"Degene die zulke dingen op zijn website zet, snapt het gewoon niet. Kijk, Kamakura is een vereniging. Is er een ledenvergadering die iets anders wil, dan ben ik weg. Ik kan dan wel actief blijven in het karate, maar ik zit niet meer in de bestuursfunctie. Want daar moet je in gekozen worden. Anders kun je gaan. En als je dan op een website van alles gaat neerzetten...."

"De IBK moet gewoon lopen en het loopt nu. We doen karate op de traditionele manier. Ouderwets. Dus. als je met een zevende dangraad aankomt, dan moet je ook zevende dan waard zijn. Of zesde dan of vijfde dan of vierde."

"Elke dojo die zich aansluit, betaalt een dojo fee. Kom je bij onze bond, dan moet je ook op die traditionele manier werken en je moet contributie betalen. Geld maakt van mensen monsters. Daarom beginnen karatemannen liever een eigen bondje, dan kunnen ze alles voor zichzelf houden en het op hun eigen manier doen."

"Japan is niet meer wat het was. Sinds Tsjernobyl komt er nu kankerverwekkende zooi vandaan. In de beginjaren van het karate liep iedereen achter Mas Oyama aan. Wij ook. Hij is ook bij onze school geweest. Je had toen gewoon niet zo veel. Karate, voetbal, boksen en judo. Meer keuze was er niet. Daar is in die tijd heel goed gebruik van gemaakt door Oyama. In het land van de blinden is eenoog koning. Wij willen het Japanse gedachtegoed in ere houden."

"Toen ging Mas Oyama dood en kwamen er meer lijken uit de kast. De sport is nu wel volwassen geworden, maar die wordt niet geleid door volwassen mensen. Ik ben ook eigenwijs, daar gaat het niet om. Je hoeft mij niks te vertellen. Maar ik ga niet bepalen in de karatewereld wat goed of slecht is."

"Ik denk dat we met karate weer gouden tijden tegemoet gaan. Deze generatie heeft straks genoeg van die gesubsidieerde sportschooltjes. Dan willen ze iets leren. Terug naar de basis, van bloed zweet en tranen. En naar iemand die zegt: zó moet je dat doen en niet anders."